Spaghetti alla carbonara
| Kategorie: makarony
Tagi: przepis spaghetti carbonara makaron
14 czerwca 2008, 22:16
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
* 15 dag boczku wędzonego
* łyżka oleju
* ząbek czosnku
* 4 jajka
* 25 dag tartego parmezanu
* 1/2 łyżki śmietany 22%
* 40 dag spaghetti
* 2 łyżki siekanego szczypiorku
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek wytopić na patelni (jeśli jest bardzo chydy - topić na oleju), pod koniec smażenia boczku dołożyć czosnek.
2. Jajka wbić do miski, dodać parmezan i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie roztrzepać. Dodać stopiony boczek, dobrze wymieszać.
3. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Włożyć makaron, gotować al dente (8-10 minut). Osączyć na sicie, włożyć z powrotem do gorącego rondla.
4. Do makaronu wlać mieszaninę jajek, boczku i sera. Energicznie mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż jajka się zetną. Włożyć na gorące talerze. Posypać szczypiorkiem i pieprzem.
Porady:
Przy przygotowywaniu spaghetti, ugotowanego makaronu nie płukać wodą. Spowoduje to, ze zostanie wypłukany krochmal i przygotowany sos spłynie z spaghetti.
Dodaj komentarz