Spaghetti alla carbonara


Autor: ziutka | Kategorie: makarony 
Tagi: przepis   spaghetti   carbonara   makaron  
14 czerwca 2008, 22:16

spaghetti alla carbonara

Ilość porcji: 4

 

Czas przygotowania: 35 minut

 

Składniki:

* 15 dag boczku wędzonego

* łyżka oleju

* ząbek czosnku

* 4 jajka

* 25 dag tartego parmezanu

* 1/2 łyżki śmietany 22%

* 40 dag spaghetti

* 2 łyżki siekanego szczypiorku

* sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek wytopić na patelni (jeśli jest bardzo chydy - topić na oleju), pod koniec smażenia boczku dołożyć czosnek.

2. Jajka wbić do miski, dodać parmezan i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie roztrzepać. Dodać stopiony boczek, dobrze wymieszać.

3. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Włożyć makaron, gotować al dente (8-10 minut). Osączyć na sicie, włożyć z powrotem do gorącego rondla.

4. Do makaronu wlać mieszaninę jajek, boczku i sera. Energicznie mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż jajka się zetną. Włożyć na gorące talerze. Posypać szczypiorkiem i pieprzem.

 

Porady:

Przy przygotowywaniu spaghetti, ugotowanego makaronu nie płukać wodą. Spowoduje to, ze zostanie wypłukany krochmal i przygotowany sos spłynie z spaghetti.

kopanek76
15 czerwca 2008
ciekawie
tomasz_albecki
15 czerwca 2008
u lala

Dodaj komentarz