Zupa serowa
| Kategorie: zupy
Tagi: przepis ser zupa
14 czerwca 2008, 16:41
Składniki:
* 3/4 litra rosołu
* 1/3 litra śmietany 12%
* 2 płaskie łyżki mąki zwykłej pszennej
* 10 dkg sera pleśniowego, np. rokpolu
* zielona pietruszka
Przygotowanie:
1. Do kubka wlać śmietanę i wsypać mąkę. Mieszać dokładnie. Dolać rosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie wymieszać.
2. Doprowadzić rosół do delikatnego wrzenia. Wlewać powoli, cały czas mieszając zawartośc kubka. Zaczekać aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy mieszać zupę od dna, aby miałą jednolitą, pozbawioną grudek konsystencję. Trzymać zupęw stanie delikatnego wrzenia przez 2-3 minuty od zagotowania.
3. Zestawić garnek z ognia. Wrzucić rozkruszony drobno ser. Mieszać aż do połączenia wszystkich skadników. Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
Sposób podawania:
Podawać zaraz po ugotowaniu, gorącą. Posypać odrobiną zielonej pietruszki. Szykować niewielkie porcje - zupa jest daniem sycącym. Smacznym dodatkiem sa małe, ciepłe grzanki.
Dodaj komentarz