Ostrygi zapiekane


Autor: ziutka | Kategorie: owoce morza 
Tagi: przepis   owoce morza   ostryga  
14 czerwca 2008, 16:28

ostrygi

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

* 12 ostryg

* biały pieprz - świeżo zmielony

* 2 łyżki drobno tartej bułki

* 4 łyżki sera gruyere

* 1 łyżka masła

* 1 kg grubej soli

* 1 cytryna

 

Przygotowanie:

1. Otworzyć ostrygi. Wyjąć delikatnie mięso i odsączyc na sitku. Głębsze miseczki muszli umyć starannie i osuszyć.

2. Muszle ułozyc w naczyniu do zapiekania, wysypanym dość grubą warstwą soli. Na dno każdej muszli wsypać szczyptę tartej bułki. Na to wrzucić odrobinę startego pieprzu. W każdej muszli położyć delikatnie jedną ostrygę.

3. Wierz osypać startym serem i szczyptą tartej bułki. Na wierzchu ułożyć wiórek masła. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Zapiekać około 5-7 minut.

 

Sposób podawania:

Podawać w naczyniu, w którym ostrygi były zapiekane. Pomiędzy muszle włożyc cząstki cytryny. Podawać z lekkim, białym, wytrawnym winem.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz