Kategoria

Owoce morza


Ostrygi zapiekane
Autor: ziutka | Kategorie: owoce morza 
Tagi: przepis   owoce morza   ostryga  
14 czerwca 2008, 16:28

ostrygi

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

* 12 ostryg

* biały pieprz - świeżo zmielony

* 2 łyżki drobno tartej bułki

* 4 łyżki sera gruyere

* 1 łyżka masła

* 1 kg grubej soli

* 1 cytryna

 

Przygotowanie:

1. Otworzyć ostrygi. Wyjąć delikatnie mięso i odsączyc na sitku. Głębsze miseczki muszli umyć starannie i osuszyć.

2. Muszle ułozyc w naczyniu do zapiekania, wysypanym dość grubą warstwą soli. Na dno każdej muszli wsypać szczyptę tartej bułki. Na to wrzucić odrobinę startego pieprzu. W każdej muszli położyć delikatnie jedną ostrygę.

3. Wierz osypać startym serem i szczyptą tartej bułki. Na wierzchu ułożyć wiórek masła. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Zapiekać około 5-7 minut.

 

Sposób podawania:

Podawać w naczyniu, w którym ostrygi były zapiekane. Pomiędzy muszle włożyc cząstki cytryny. Podawać z lekkim, białym, wytrawnym winem.

Kokosowe krewetki
Autor: ziutka | Kategorie: owoce morza 
Tagi: przepis   kokos   krewetki   owoce morza  
14 czerwca 2008, 12:50

kokosowe krewetki

 

Składniki:

* 1 kostka - rosół z kury z pietruszką i lubczykiem

* 1 puszka mleczka kokosowego

* 40 dkg dużych krewetek

* 10 dkg pieczarek

* 1 pomidor

* seler naciowy

* 1/4 cytryny

* 3 ząbki czosnku

* łyżka oleju

* łyżeczka tabasco

* szczypta curry oraz imbiru

* świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekany czosnek i pokrojone krewetki, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i selera naciowego. Dusić około 5 minut.

2. Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę (bez skórki), kostkę bulionową, mleczko kokosowe i duś kilka minut.

3. Dopraw tabasco, pieprzem, curry, imbirem i cytryną.

4. Można podawać z ugotowanym ryżem.