| Kategorie: owoce morza
Tagi: przepis owoce morza ostryga
14 czerwca 2008, 16:28
Ilość porcji: 2
Składniki:
* 12 ostryg
* biały pieprz - świeżo zmielony
* 2 łyżki drobno tartej bułki
* 4 łyżki sera gruyere
* 1 łyżka masła
* 1 kg grubej soli
* 1 cytryna
Przygotowanie:
1. Otworzyć ostrygi. Wyjąć delikatnie mięso i odsączyc na sitku. Głębsze miseczki muszli umyć starannie i osuszyć.
2. Muszle ułozyc w naczyniu do zapiekania, wysypanym dość grubą warstwą soli. Na dno każdej muszli wsypać szczyptę tartej bułki. Na to wrzucić odrobinę startego pieprzu. W każdej muszli położyć delikatnie jedną ostrygę.
3. Wierz osypać startym serem i szczyptą tartej bułki. Na wierzchu ułożyć wiórek masła. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Zapiekać około 5-7 minut.
Sposób podawania:
Podawać w naczyniu, w którym ostrygi były zapiekane. Pomiędzy muszle włożyc cząstki cytryny. Podawać z lekkim, białym, wytrawnym winem.