Ryba w cieście piwnym


Autor: ziutka | Kategorie: dania rybne 
Tagi: przepis   piwo   ryba   dorsz   filet   imbir  
14 czerwca 2008, 15:17

 

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

* 800 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)

* sok z 1 cytryny

* 2-3 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

* sól, pieprz

* 1 szklanka jasnego piwa

* 2 jajka

* 250 g mąki

* curry

* olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

1. Filety opłukać, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmarować filety z dorsza z obu stron i pokroić na paski szerokości 3 cm. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.

2. Zmiksować piwo z jajkami i przesianą mąką na gładkie ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Ciasto wymieszać ze sporą szczyptą curry i odstawić do napęcznienia na 30 minut.

3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto zamieszać, zanurzyć w nim kawałki ryby i wkładać partiami na patelnię tak, aby swobodniepływały na rozgrzanym oleju. Smażyć przez 3-4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i równo podsmażyć na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym.

4. Podawać z frytkami i sosem majonezowym lub czosnkowym.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz