| Kategorie: dania rybne
Tagi: przepis piwo ryba dorsz filet imbir
14 czerwca 2008, 15:17
Ilość porcji: 4
Składniki:
* 800 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)
* sok z 1 cytryny
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
* sól, pieprz
* 1 szklanka jasnego piwa
* 2 jajka
* 250 g mąki
* curry
* olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
1. Filety opłukać, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmarować filety z dorsza z obu stron i pokroić na paski szerokości 3 cm. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
2. Zmiksować piwo z jajkami i przesianą mąką na gładkie ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Ciasto wymieszać ze sporą szczyptą curry i odstawić do napęcznienia na 30 minut.
3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto zamieszać, zanurzyć w nim kawałki ryby i wkładać partiami na patelnię tak, aby swobodniepływały na rozgrzanym oleju. Smażyć przez 3-4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i równo podsmażyć na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
4. Podawać z frytkami i sosem majonezowym lub czosnkowym.