Sałatka nicejska


Autor: ziutka | Kategorie: sałatki 
Tagi: oliwki   przepis   sałatka   fasolka   tuńczyk   anchois  
14 czerwca 2008, 13:45

sałatka nicejska

Ilość porcji: 5

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

* 4 małe ziemniaki

* 225 g drobnej fasolki szparagowej

* 3 średnie jaja

* 4 pomidory

* 1/2 białej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki

* 200 g tuńczyka w oleju, z puszki, odsączonego

* 8 czarnych oliwek przekrojonych na pół

* 6 filetów anchois przekrojonych na pół

* 2 małe salaty

 

Przygotowanie:

1. Oczyszczone i obrane ziemniaki gotować na miękko - około 20 minut w osolonej wodzie. Odlać wodę  i odstawić ziemniaki aż ostygną, a następnie pokroić je w kostkę.

2. Podobnie ugotować w osolonej wodzie oczyszczoną fasolkę, aż zmięknie - 5 minut, natępnie odcedzić i pokroić na połówki.

3. Jaja umyć, wstawić do zimnej wody, zagotować i gotować jeszcze 10 minut (na twardo). Oblać zimną wodą i obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

4. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, a następnie pokroić w cząstki.

5. Do dużego głębokiego naczynia włożyć ziemniaki, fasolkę, jajka, pomidory, cebulę, tuńczyka, oliwki i anchois. Dokładnie wymieszać. Półmisek wyłożyć liścmi sałaty i umieścić na nim wszystkie składniki sałatki.

kalkateresa
14 czerwca 2008
podoba mi się
kalkateresa
14 czerwca 2008
smacznie

Dodaj komentarz