Sałatka nicejska
| Kategorie: sałatki
Tagi: oliwki przepis sałatka fasolka tuńczyk anchois
14 czerwca 2008, 13:45
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
* 4 małe ziemniaki
* 225 g drobnej fasolki szparagowej
* 3 średnie jaja
* 4 pomidory
* 1/2 białej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
* 200 g tuńczyka w oleju, z puszki, odsączonego
* 8 czarnych oliwek przekrojonych na pół
* 6 filetów anchois przekrojonych na pół
* 2 małe salaty
Przygotowanie:
1. Oczyszczone i obrane ziemniaki gotować na miękko - około 20 minut w osolonej wodzie. Odlać wodę i odstawić ziemniaki aż ostygną, a następnie pokroić je w kostkę.
2. Podobnie ugotować w osolonej wodzie oczyszczoną fasolkę, aż zmięknie - 5 minut, natępnie odcedzić i pokroić na połówki.
3. Jaja umyć, wstawić do zimnej wody, zagotować i gotować jeszcze 10 minut (na twardo). Oblać zimną wodą i obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.
4. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, a następnie pokroić w cząstki.
5. Do dużego głębokiego naczynia włożyć ziemniaki, fasolkę, jajka, pomidory, cebulę, tuńczyka, oliwki i anchois. Dokładnie wymieszać. Półmisek wyłożyć liścmi sałaty i umieścić na nim wszystkie składniki sałatki.
Dodaj komentarz