Kategoria

Sałatki


Sałatka nicejska
Autor: ziutka | Kategorie: sałatki 
Tagi: oliwki   przepis   sałatka   fasolka   tuńczyk   anchois  
14 czerwca 2008, 13:45

sałatka nicejska

Ilość porcji: 5

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

* 4 małe ziemniaki

* 225 g drobnej fasolki szparagowej

* 3 średnie jaja

* 4 pomidory

* 1/2 białej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki

* 200 g tuńczyka w oleju, z puszki, odsączonego

* 8 czarnych oliwek przekrojonych na pół

* 6 filetów anchois przekrojonych na pół

* 2 małe salaty

 

Przygotowanie:

1. Oczyszczone i obrane ziemniaki gotować na miękko - około 20 minut w osolonej wodzie. Odlać wodę  i odstawić ziemniaki aż ostygną, a następnie pokroić je w kostkę.

2. Podobnie ugotować w osolonej wodzie oczyszczoną fasolkę, aż zmięknie - 5 minut, natępnie odcedzić i pokroić na połówki.

3. Jaja umyć, wstawić do zimnej wody, zagotować i gotować jeszcze 10 minut (na twardo). Oblać zimną wodą i obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

4. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, a następnie pokroić w cząstki.

5. Do dużego głębokiego naczynia włożyć ziemniaki, fasolkę, jajka, pomidory, cebulę, tuńczyka, oliwki i anchois. Dokładnie wymieszać. Półmisek wyłożyć liścmi sałaty i umieścić na nim wszystkie składniki sałatki.

Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów
Autor: ziutka | Kategorie: sałatki 
Tagi: przepis   sałatka   pomidor   rukola   tosty   kapary   pinia   ocet balsamiczny   orzechy   czosnek  
13 czerwca 2008, 21:49

sałatka z rukoli

Ilość porcji: 4

 

Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki:

* 3 pęczki rukoli

* 10 suszonych pomidorów w oliwie

* 2 kromki pieczywa tostowego

* ząbek czosnku

* 2 łyżki kaparów

* 2 łyżki prażonych orzeszków pinii

* 2 łyżki octu balsamicznego

* 1/2 łyżeczki cukru

* 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów

* 2 łyżki parmezanu w płatkach

* sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Rukolę dokładnie opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce liści. Porwać na duże kawałki. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski.

2. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, kromki pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać czosnek i po chwili kostki z pieczywa. Zrumienić.

3. Ocet utrzeć ze szczyptą soli, pieprzu i cukrem. Wymieszać z resztą oliwy.

4. Rukolę, pomidory, grzanki, kapary i piniole wymieszać, polać sosem i posypać płatkami parmezanu.

 

Porada:

Rukola w sałatce powinna być chrupiąca i jędrna. Ponieważ rukola bardzo szybko wchłania wilgoć, połącz ją z innymi składnikami oraz sosem tuż przed podaniem.