Sos grzybowy


Autor: ziutka | Kategorie: sosy 
Tagi: przepis   sos   grzyb   grzyby   zasmażka  
15 czerwca 2008, 18:22

Składniki:

* 6-7 suszonych grzybów

* 0,5 szklanki śmietany

* sól, pieprz

* 2 łyżki masła roślinnego

* 2 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

1. Grzyby umyć i namoczyć na dzień przed przygotowywaniem sosu w dwu szklankach przegotowanej, letniej wody.

2. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miekkości - około 30 minut.

3. Wyjąć z wywaru i posiekać.

4. Z masła i mąki przygotowac rumiana zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować mieszając.

5. Po zdjęciu z ognia wlać śmietanę i dodać posiekane grzyby.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz