Udka w sezamie
| Kategorie: dania z drobiu
Tagi: przepis udka drób sezam
14 czerwca 2008, 21:58
Ilość porcji: 6
Składniki:
* 6 udek z kurczaka
* sól
* pieprz mielony
* papryka w proszku
* 2 ząbki czosnku
* olej
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki sezamu
* natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Udka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, by mięso nabrało aromatu.
2. Ułożyć w brytfannie posmarowanej olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, powstałą pastą posmarować każde udko. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190 st. C i piec około 30 minut.
3. Po tym czasie zdjąć z udek folię i piec jeszcze 30 minut, by skórka się przyrumieniła (jeśli zbyt przyschnie - skropić olejem lub wodą).
4. Na suchej patelni podprażyć sezam, posypać udka. Ozdobić natką pietruszki.
5. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Porada:
Kurczak powinien być soczysty. Delikatny smak drobiu zależy od tego, jak się go przyprawi. Drób przeznaczony do pieczenia można posmarować koncentratem pomidorowym lub majonezem.
Dodaj komentarz