Udka w sezamie


Autor: ziutka | Kategorie: dania z drobiu 
Tagi: przepis   udka   drób   sezam  
14 czerwca 2008, 21:58

udka w sezamie

Ilość porcji: 6

 

 

Składniki:

* 6 udek z kurczaka

* sól

* pieprz mielony

* papryka w proszku

* 2 ząbki czosnku

* olej

* 3 łyżki koncentratu pomidorowego

* 2 łyżki sezamu

* natka pietruszki

 

Przygotowanie:

1. Udka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, by mięso nabrało aromatu.

2. Ułożyć w brytfannie posmarowanej olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, powstałą pastą posmarować każde udko. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190 st. C i piec około 30 minut.

3. Po tym czasie zdjąć z udek folię i piec jeszcze 30 minut, by skórka się przyrumieniła (jeśli zbyt przyschnie - skropić olejem lub wodą).

4. Na suchej patelni podprażyć sezam, posypać udka. Ozdobić natką pietruszki.

5. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

 

Porada:

Kurczak powinien być soczysty. Delikatny smak drobiu zależy od tego, jak się go przyprawi. Drób przeznaczony do pieczenia można posmarować koncentratem pomidorowym lub majonezem.

kopanek76
15 czerwca 2008
pycha

Dodaj komentarz