Kategoria

Dania z drobiu


Udka w sezamie
Autor: ziutka | Kategorie: dania z drobiu 
Tagi: przepis   udka   drób   sezam  
14 czerwca 2008, 21:58

udka w sezamie

Ilość porcji: 6

 

 

Składniki:

* 6 udek z kurczaka

* sól

* pieprz mielony

* papryka w proszku

* 2 ząbki czosnku

* olej

* 3 łyżki koncentratu pomidorowego

* 2 łyżki sezamu

* natka pietruszki

 

Przygotowanie:

1. Udka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, by mięso nabrało aromatu.

2. Ułożyć w brytfannie posmarowanej olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, powstałą pastą posmarować każde udko. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190 st. C i piec około 30 minut.

3. Po tym czasie zdjąć z udek folię i piec jeszcze 30 minut, by skórka się przyrumieniła (jeśli zbyt przyschnie - skropić olejem lub wodą).

4. Na suchej patelni podprażyć sezam, posypać udka. Ozdobić natką pietruszki.

5. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

 

Porada:

Kurczak powinien być soczysty. Delikatny smak drobiu zależy od tego, jak się go przyprawi. Drób przeznaczony do pieczenia można posmarować koncentratem pomidorowym lub majonezem.