Kategoria

Zupy


Chłodnik pomidorowy
Autor: ziutka | Kategorie: zupy 
Tagi: przepis   czosnek   zupa   chłodnik   pomidory   grzanki   papryka  
15 czerwca 2008, 19:11



Skałdniki:

* 4 duże pomidory

* 1 litr bulionu (może być z kostki)

* pieprz

* strąk papryki

* sok z cytryny

* 3 ząbki czosnku

* sól

* 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

1. Pomidory i pokrojoną paprykę podlać małą ilością wody, podgrzewać. Kiedy się rozpadną, przetrzeć.

2. Rozprowadzić bulionem, przyprawić.

3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy razem z oliwą.

4. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa posmarowanego twarożkiem.

Zupa rybna
Autor: ziutka | Kategorie: zupy 
Tagi: przepis   dorsz   zupa   ryby   zupa rybna  
14 czerwca 2008, 22:54

zupa rybna

Składniki:

* mała włoszczyzna

* 75 dag filetów z dorsza

* 3 ząbki czosnku

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 0,5 szklanki mleka

* kiliszek biłego wina

* bazylia

* 2 łyżki mąki

* sól

 

Przygotowanie:

1. Ryby, warzywa i czosnek zalać  1,5 litra gorącej, osolonej wody. Gotować 15 minut.

2. Wyjąć ryby. Wywar gotować 20 minut. Przecedzić. Dodać koncentrat i mąkę z mlekiem, winem i przyprawami.

3. Zagotować, włożyć ryby, posypać zieleniną.

Zupa szczawiowa
Autor: ziutka | Kategorie: zupy 
Tagi: przepis   ser   zupa   szczaw   szczawiowa   zupa szczawiowa   feta   jajko  
14 czerwca 2008, 22:39

zupa szczawiowa

Składniki:

* 25 dag szczawiu

* 1 łyżka masła

* 1 łyżka mąki

* sól i pieprz

* 1,5 litra bulionu

* 1 szklanka śmietany

* ser feta lub jajko ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

1. Szczaw udusić na maśle, dodając odrobinę soli i pieprzu.

2. Włożyć do gorącego bulionu, przyprawić śmietana rozmieszana z mąką.

3. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z serem feta lub jajkiem na twardo.

Zupa serowa
Autor: ziutka | Kategorie: zupy 
Tagi: przepis   ser   zupa  
14 czerwca 2008, 16:41

zupa serowa

 

Składniki:

* 3/4 litra rosołu

* 1/3 litra śmietany 12%

* 2 płaskie łyżki mąki zwykłej pszennej

* 10 dkg sera pleśniowego, np. rokpolu

* zielona pietruszka

 

Przygotowanie:

1. Do kubka wlać śmietanę i wsypać mąkę. Mieszać dokładnie. Dolać rosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie wymieszać.

2. Doprowadzić rosół do delikatnego wrzenia. Wlewać powoli, cały czas mieszając zawartośc kubka. Zaczekać aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy mieszać zupę od dna, aby miałą jednolitą, pozbawioną grudek konsystencję. Trzymać zupęw stanie delikatnego wrzenia przez 2-3 minuty od zagotowania.

3. Zestawić garnek z ognia. Wrzucić rozkruszony drobno ser. Mieszać aż do połączenia wszystkich skadników. Zupa powinna mieć konsystencję kremu.

 

Sposób podawania:

Podawać zaraz po ugotowaniu, gorącą. Posypać odrobiną zielonej pietruszki. Szykować niewielkie porcje - zupa jest daniem sycącym. Smacznym dodatkiem sa małe, ciepłe grzanki.