Kategoria

Dania mięsne


Pieczona golonka
Autor: ziutka | Kategorie: dania mięsne 
Tagi: przepis   piwo   golonka   pieczeń  
15 czerwca 2008, 19:30

 

Składniki:

* 1 golonka

* szklanka piwa

* sól

* pieprz

* liść laurowy

* tłuszcz do formy

 

Przygotowanie:

1. Golonkę opalić, oskrobać, opłukać, zalać wrzątkiem, włożyć liść laurowy, gotować 15 minut.

2. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze. Piec 10 minut w temperaturze 200 st. C.

3. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Piec jeszcze godzinę, obracając i polewając piwem.

4. Przekroić na pół. Podawac z kiszona kapustą.

Polędwiczki z boczkiem
Autor: ziutka | Kategorie: dania mięsne 
Tagi: przepis   polędwiczka   boczek   wędzony  
15 czerwca 2008, 19:25



Składniki:

* 2 poledwiczki wieprzowe

* 20 dag wedzonego boczku, pokrojonego na cienkie, długie plastry

* sól

* grubo zmielony pieprz

* olej

 

Przygotowanie:

1. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 3 cm. Lekko rozbić dłonią.

2. Każdy plaster owinąć plasterkiem boczku, osuszyć, posypać pieprzem i solą, spiąć wykałaczką albo szpadką do szaszłyków.

3. Ułozyć na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 190 st. C.

Pieczeń śródziemnomorska (faszerowana...
Autor: ziutka | Kategorie: dania mięsne 
Tagi: przepis   ser   mięso   farsz   wieprzowina   wołowina   pieczarki  
14 czerwca 2008, 02:12

Czas pzygotowania: 1,5 godziny

 

Składniki:

* 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

* 1 cebula

* 100 g pieczarek

* 2 łyżki masła

* 1/2 czerwonej papryki

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 2 jajka

* 1 bułka

* 130 g sera feta

* 20 oliwek bez pestek

* 2-3 łyżki oleju

* 1 łyżeczka soli

* przyprawy: czosnek granulowany, tymianek

 

Przygotowanie:

1. Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć.

2. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać.

3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej olejem podłużnej formy i piec około 1 godz. w temperaturze 200 st. C.