| Kategorie: sałatki
Tagi: przepis sałatka pomidor rukola tosty kapary pinia ocet balsamiczny orzechy czosnek
13 czerwca 2008, 21:49
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
* 3 pęczki rukoli
* 10 suszonych pomidorów w oliwie
* 2 kromki pieczywa tostowego
* ząbek czosnku
* 2 łyżki kaparów
* 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
* 2 łyżki octu balsamicznego
* 1/2 łyżeczki cukru
* 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów
* 2 łyżki parmezanu w płatkach
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rukolę dokładnie opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce liści. Porwać na duże kawałki. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski.
2. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, kromki pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać czosnek i po chwili kostki z pieczywa. Zrumienić.
3. Ocet utrzeć ze szczyptą soli, pieprzu i cukrem. Wymieszać z resztą oliwy.
4. Rukolę, pomidory, grzanki, kapary i piniole wymieszać, polać sosem i posypać płatkami parmezanu.
Porada:
Rukola w sałatce powinna być chrupiąca i jędrna. Ponieważ rukola bardzo szybko wchłania wilgoć, połącz ją z innymi składnikami oraz sosem tuż przed podaniem.