Archiwum 13 czerwca 2008


Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów


Autor: ziutka | Kategorie: sałatki 
Tagi: przepis   sałatka   pomidor   rukola   tosty   kapary   pinia   ocet balsamiczny   orzechy   czosnek  
13 czerwca 2008, 21:49

sałatka z rukoli

Ilość porcji: 4

 

Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki:

* 3 pęczki rukoli

* 10 suszonych pomidorów w oliwie

* 2 kromki pieczywa tostowego

* ząbek czosnku

* 2 łyżki kaparów

* 2 łyżki prażonych orzeszków pinii

* 2 łyżki octu balsamicznego

* 1/2 łyżeczki cukru

* 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów

* 2 łyżki parmezanu w płatkach

* sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Rukolę dokładnie opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce liści. Porwać na duże kawałki. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski.

2. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, kromki pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać czosnek i po chwili kostki z pieczywa. Zrumienić.

3. Ocet utrzeć ze szczyptą soli, pieprzu i cukrem. Wymieszać z resztą oliwy.

4. Rukolę, pomidory, grzanki, kapary i piniole wymieszać, polać sosem i posypać płatkami parmezanu.

 

Porada:

Rukola w sałatce powinna być chrupiąca i jędrna. Ponieważ rukola bardzo szybko wchłania wilgoć, połącz ją z innymi składnikami oraz sosem tuż przed podaniem.

Brzoskwinie w sosie


Autor: ziutka | Kategorie: desery 
Tagi: przepis   deser   brzoskwinie  
13 czerwca 2008, 21:23

brzoskwinie w sosie

Składniki:

* puszka brzoskwiń

* 3 łyżki białego wina deserowego

* 3 łyżki miodu

* łyżeczka cukru pudru

* bita śmietana

* zrumienione płatki migdałowe

* starta czekolada lub posiekane orzechy

 

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć z zalewy. Rozłożyć do szklanych pucharków lub kompotierek.

2. 3 łyżki zalewy z brzoskwiń, cukier, miód i wino zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, gdy składniki sie połączą. Przestudzić. Sosem wypełnić zagłębienia w brzoskwiniach. Wstawić do lodówki.

3. Przed podaniem deser przybrać bitą śmietaną i posypać startą czekoladą, zrumienionymi płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Polać pozostałym sosem. 

 

Drogi użytkowniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

 Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

 Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.