Archiwum czerwiec 2008


Pieczona golonka
Autor: ziutka | Kategorie: dania mięsne 
Tagi: przepis   piwo   golonka   pieczeń  
15 czerwca 2008, 19:30

 

Składniki:

* 1 golonka

* szklanka piwa

* sól

* pieprz

* liść laurowy

* tłuszcz do formy

 

Przygotowanie:

1. Golonkę opalić, oskrobać, opłukać, zalać wrzątkiem, włożyć liść laurowy, gotować 15 minut.

2. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze. Piec 10 minut w temperaturze 200 st. C.

3. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Piec jeszcze godzinę, obracając i polewając piwem.

4. Przekroić na pół. Podawac z kiszona kapustą.

Polędwiczki z boczkiem
Autor: ziutka | Kategorie: dania mięsne 
Tagi: przepis   polędwiczka   boczek   wędzony  
15 czerwca 2008, 19:25



Składniki:

* 2 poledwiczki wieprzowe

* 20 dag wedzonego boczku, pokrojonego na cienkie, długie plastry

* sól

* grubo zmielony pieprz

* olej

 

Przygotowanie:

1. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 3 cm. Lekko rozbić dłonią.

2. Każdy plaster owinąć plasterkiem boczku, osuszyć, posypać pieprzem i solą, spiąć wykałaczką albo szpadką do szaszłyków.

3. Ułozyć na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 190 st. C.

Makaron domowy
Autor: ziutka | Kategorie: makarony 
Tagi: przepis   makaron   domowy   jajka   mąka  
15 czerwca 2008, 19:18

 

Składniki:

* 20 dag mąki

* 2 jajka

* sól

* 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

1. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wlać w nie 2 roztrzepane jajka, dodać szczyptę soli i łyżkę oleju, zagnieść.

2. Rozwałkować jak najcieniej, odłożyć, żeby placki przeschły.

3. Zwijać rulony i kroić w wąskie paski, rozrzucić, żeby sie nie posklejały, przesuszyć, ugotować.

Chłodnik pomidorowy
Autor: ziutka | Kategorie: zupy 
Tagi: przepis   czosnek   zupa   chłodnik   pomidory   grzanki   papryka  
15 czerwca 2008, 19:11



Skałdniki:

* 4 duże pomidory

* 1 litr bulionu (może być z kostki)

* pieprz

* strąk papryki

* sok z cytryny

* 3 ząbki czosnku

* sól

* 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

1. Pomidory i pokrojoną paprykę podlać małą ilością wody, podgrzewać. Kiedy się rozpadną, przetrzeć.

2. Rozprowadzić bulionem, przyprawić.

3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy razem z oliwą.

4. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa posmarowanego twarożkiem.

Sos grzybowy
Autor: ziutka | Kategorie: sosy 
Tagi: przepis   sos   grzyb   grzyby   zasmażka  
15 czerwca 2008, 18:22

Składniki:

* 6-7 suszonych grzybów

* 0,5 szklanki śmietany

* sól, pieprz

* 2 łyżki masła roślinnego

* 2 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

1. Grzyby umyć i namoczyć na dzień przed przygotowywaniem sosu w dwu szklankach przegotowanej, letniej wody.

2. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miekkości - około 30 minut.

3. Wyjąć z wywaru i posiekać.

4. Z masła i mąki przygotowac rumiana zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować mieszając.

5. Po zdjęciu z ognia wlać śmietanę i dodać posiekane grzyby.