Archiwum czerwiec 2008, strona 1


Zupa rybna
Autor: ziutka | Kategorie: zupy 
Tagi: przepis   dorsz   zupa   ryby   zupa rybna  
14 czerwca 2008, 22:54

zupa rybna

Składniki:

* mała włoszczyzna

* 75 dag filetów z dorsza

* 3 ząbki czosnku

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 0,5 szklanki mleka

* kiliszek biłego wina

* bazylia

* 2 łyżki mąki

* sól

 

Przygotowanie:

1. Ryby, warzywa i czosnek zalać  1,5 litra gorącej, osolonej wody. Gotować 15 minut.

2. Wyjąć ryby. Wywar gotować 20 minut. Przecedzić. Dodać koncentrat i mąkę z mlekiem, winem i przyprawami.

3. Zagotować, włożyć ryby, posypać zieleniną.

Zupa szczawiowa
Autor: ziutka | Kategorie: zupy 
Tagi: przepis   ser   zupa   szczaw   szczawiowa   zupa szczawiowa   feta   jajko  
14 czerwca 2008, 22:39

zupa szczawiowa

Składniki:

* 25 dag szczawiu

* 1 łyżka masła

* 1 łyżka mąki

* sól i pieprz

* 1,5 litra bulionu

* 1 szklanka śmietany

* ser feta lub jajko ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

1. Szczaw udusić na maśle, dodając odrobinę soli i pieprzu.

2. Włożyć do gorącego bulionu, przyprawić śmietana rozmieszana z mąką.

3. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z serem feta lub jajkiem na twardo.

Spaghetti alla carbonara
Autor: ziutka | Kategorie: makarony 
Tagi: przepis   spaghetti   carbonara   makaron  
14 czerwca 2008, 22:16

spaghetti alla carbonara

Ilość porcji: 4

 

Czas przygotowania: 35 minut

 

Składniki:

* 15 dag boczku wędzonego

* łyżka oleju

* ząbek czosnku

* 4 jajka

* 25 dag tartego parmezanu

* 1/2 łyżki śmietany 22%

* 40 dag spaghetti

* 2 łyżki siekanego szczypiorku

* sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek wytopić na patelni (jeśli jest bardzo chydy - topić na oleju), pod koniec smażenia boczku dołożyć czosnek.

2. Jajka wbić do miski, dodać parmezan i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie roztrzepać. Dodać stopiony boczek, dobrze wymieszać.

3. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Włożyć makaron, gotować al dente (8-10 minut). Osączyć na sicie, włożyć z powrotem do gorącego rondla.

4. Do makaronu wlać mieszaninę jajek, boczku i sera. Energicznie mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż jajka się zetną. Włożyć na gorące talerze. Posypać szczypiorkiem i pieprzem.

 

Porady:

Przy przygotowywaniu spaghetti, ugotowanego makaronu nie płukać wodą. Spowoduje to, ze zostanie wypłukany krochmal i przygotowany sos spłynie z spaghetti.

Udka w sezamie
Autor: ziutka | Kategorie: dania z drobiu 
Tagi: przepis   udka   drób   sezam  
14 czerwca 2008, 21:58

udka w sezamie

Ilość porcji: 6

 

 

Składniki:

* 6 udek z kurczaka

* sól

* pieprz mielony

* papryka w proszku

* 2 ząbki czosnku

* olej

* 3 łyżki koncentratu pomidorowego

* 2 łyżki sezamu

* natka pietruszki

 

Przygotowanie:

1. Udka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, by mięso nabrało aromatu.

2. Ułożyć w brytfannie posmarowanej olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, powstałą pastą posmarować każde udko. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190 st. C i piec około 30 minut.

3. Po tym czasie zdjąć z udek folię i piec jeszcze 30 minut, by skórka się przyrumieniła (jeśli zbyt przyschnie - skropić olejem lub wodą).

4. Na suchej patelni podprażyć sezam, posypać udka. Ozdobić natką pietruszki.

5. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

 

Porada:

Kurczak powinien być soczysty. Delikatny smak drobiu zależy od tego, jak się go przyprawi. Drób przeznaczony do pieczenia można posmarować koncentratem pomidorowym lub majonezem.

Zupa serowa
Autor: ziutka | Kategorie: zupy 
Tagi: przepis   ser   zupa  
14 czerwca 2008, 16:41

zupa serowa

 

Składniki:

* 3/4 litra rosołu

* 1/3 litra śmietany 12%

* 2 płaskie łyżki mąki zwykłej pszennej

* 10 dkg sera pleśniowego, np. rokpolu

* zielona pietruszka

 

Przygotowanie:

1. Do kubka wlać śmietanę i wsypać mąkę. Mieszać dokładnie. Dolać rosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie wymieszać.

2. Doprowadzić rosół do delikatnego wrzenia. Wlewać powoli, cały czas mieszając zawartośc kubka. Zaczekać aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy mieszać zupę od dna, aby miałą jednolitą, pozbawioną grudek konsystencję. Trzymać zupęw stanie delikatnego wrzenia przez 2-3 minuty od zagotowania.

3. Zestawić garnek z ognia. Wrzucić rozkruszony drobno ser. Mieszać aż do połączenia wszystkich skadników. Zupa powinna mieć konsystencję kremu.

 

Sposób podawania:

Podawać zaraz po ugotowaniu, gorącą. Posypać odrobiną zielonej pietruszki. Szykować niewielkie porcje - zupa jest daniem sycącym. Smacznym dodatkiem sa małe, ciepłe grzanki.