Archiwum czerwiec 2008, strona 3


Knedle serowe z koperkiem
Autor: ziutka | Kategorie: dania jarskie 
Tagi: przepis   jarskie   knedle   koper   ser   twaróg  
14 czerwca 2008, 01:57

knedle

 

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

* 80 dag tłustego sera twarogowego

* 10 dag kaszy mannej

* 4 jajka

* szczypta soli

* szczypta białego pieprzu

* 2 łyżky koperku (świeży lub suszony)

* 3 łyżki masła (do polania)

 

Przygotowanie:

1. Ser zmielić lub zmiksować wraz z kaszą manną, jajkami, solą, pieprzem i koperkiem.

2. Z otrzymanej masy formować knedle, gotować je w posolonej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową po wypłynięciu na powierzchnię.

3. Podawać polane stopionym masłem wymieszanym z koperkiem.

Sos z kawiorem (skandynawski)
Autor: ziutka | Kategorie: sosy 
Tagi: przepis   sos   kawior   jogurt   majonez  
14 czerwca 2008, 01:48

Składniki:

* 6 łyżek jogurtu

* 2 łyżki majonezu

* 6 dkg kawioru czerwonego

* 1/2 posiekanej cebuli

* 2 łyżeczki posiekanego kopru

 

Przygotowanie:

Wymieszać składniki i odstawić na pewien czas do naciągnięcia aromatu.

Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów
Autor: ziutka | Kategorie: sałatki 
Tagi: przepis   sałatka   pomidor   rukola   tosty   kapary   pinia   ocet balsamiczny   orzechy   czosnek  
13 czerwca 2008, 21:49

sałatka z rukoli

Ilość porcji: 4

 

Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki:

* 3 pęczki rukoli

* 10 suszonych pomidorów w oliwie

* 2 kromki pieczywa tostowego

* ząbek czosnku

* 2 łyżki kaparów

* 2 łyżki prażonych orzeszków pinii

* 2 łyżki octu balsamicznego

* 1/2 łyżeczki cukru

* 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów

* 2 łyżki parmezanu w płatkach

* sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Rukolę dokładnie opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce liści. Porwać na duże kawałki. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski.

2. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, kromki pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać czosnek i po chwili kostki z pieczywa. Zrumienić.

3. Ocet utrzeć ze szczyptą soli, pieprzu i cukrem. Wymieszać z resztą oliwy.

4. Rukolę, pomidory, grzanki, kapary i piniole wymieszać, polać sosem i posypać płatkami parmezanu.

 

Porada:

Rukola w sałatce powinna być chrupiąca i jędrna. Ponieważ rukola bardzo szybko wchłania wilgoć, połącz ją z innymi składnikami oraz sosem tuż przed podaniem.

Brzoskwinie w sosie
Autor: ziutka | Kategorie: desery 
Tagi: przepis   deser   brzoskwinie  
13 czerwca 2008, 21:23

brzoskwinie w sosie

Składniki:

* puszka brzoskwiń

* 3 łyżki białego wina deserowego

* 3 łyżki miodu

* łyżeczka cukru pudru

* bita śmietana

* zrumienione płatki migdałowe

* starta czekolada lub posiekane orzechy

 

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć z zalewy. Rozłożyć do szklanych pucharków lub kompotierek.

2. 3 łyżki zalewy z brzoskwiń, cukier, miód i wino zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, gdy składniki sie połączą. Przestudzić. Sosem wypełnić zagłębienia w brzoskwiniach. Wstawić do lodówki.

3. Przed podaniem deser przybrać bitą śmietaną i posypać startą czekoladą, zrumienionymi płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Polać pozostałym sosem.