Archiwum czerwiec 2008, strona 2


Ostrygi zapiekane
Autor: ziutka | Kategorie: owoce morza 
Tagi: przepis   owoce morza   ostryga  
14 czerwca 2008, 16:28

ostrygi

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

* 12 ostryg

* biały pieprz - świeżo zmielony

* 2 łyżki drobno tartej bułki

* 4 łyżki sera gruyere

* 1 łyżka masła

* 1 kg grubej soli

* 1 cytryna

 

Przygotowanie:

1. Otworzyć ostrygi. Wyjąć delikatnie mięso i odsączyc na sitku. Głębsze miseczki muszli umyć starannie i osuszyć.

2. Muszle ułozyc w naczyniu do zapiekania, wysypanym dość grubą warstwą soli. Na dno każdej muszli wsypać szczyptę tartej bułki. Na to wrzucić odrobinę startego pieprzu. W każdej muszli położyć delikatnie jedną ostrygę.

3. Wierz osypać startym serem i szczyptą tartej bułki. Na wierzchu ułożyć wiórek masła. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Zapiekać około 5-7 minut.

 

Sposób podawania:

Podawać w naczyniu, w którym ostrygi były zapiekane. Pomiędzy muszle włożyc cząstki cytryny. Podawać z lekkim, białym, wytrawnym winem.

Ryba w cieście piwnym
Autor: ziutka | Kategorie: dania rybne 
Tagi: przepis   piwo   ryba   dorsz   filet   imbir  
14 czerwca 2008, 15:17

 

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

* 800 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)

* sok z 1 cytryny

* 2-3 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

* sól, pieprz

* 1 szklanka jasnego piwa

* 2 jajka

* 250 g mąki

* curry

* olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

1. Filety opłukać, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmarować filety z dorsza z obu stron i pokroić na paski szerokości 3 cm. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.

2. Zmiksować piwo z jajkami i przesianą mąką na gładkie ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Ciasto wymieszać ze sporą szczyptą curry i odstawić do napęcznienia na 30 minut.

3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto zamieszać, zanurzyć w nim kawałki ryby i wkładać partiami na patelnię tak, aby swobodniepływały na rozgrzanym oleju. Smażyć przez 3-4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i równo podsmażyć na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym.

4. Podawać z frytkami i sosem majonezowym lub czosnkowym.

Sałatka nicejska
Autor: ziutka | Kategorie: sałatki 
Tagi: oliwki   przepis   sałatka   fasolka   tuńczyk   anchois  
14 czerwca 2008, 13:45

sałatka nicejska

Ilość porcji: 5

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

* 4 małe ziemniaki

* 225 g drobnej fasolki szparagowej

* 3 średnie jaja

* 4 pomidory

* 1/2 białej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki

* 200 g tuńczyka w oleju, z puszki, odsączonego

* 8 czarnych oliwek przekrojonych na pół

* 6 filetów anchois przekrojonych na pół

* 2 małe salaty

 

Przygotowanie:

1. Oczyszczone i obrane ziemniaki gotować na miękko - około 20 minut w osolonej wodzie. Odlać wodę  i odstawić ziemniaki aż ostygną, a następnie pokroić je w kostkę.

2. Podobnie ugotować w osolonej wodzie oczyszczoną fasolkę, aż zmięknie - 5 minut, natępnie odcedzić i pokroić na połówki.

3. Jaja umyć, wstawić do zimnej wody, zagotować i gotować jeszcze 10 minut (na twardo). Oblać zimną wodą i obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

4. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, a następnie pokroić w cząstki.

5. Do dużego głębokiego naczynia włożyć ziemniaki, fasolkę, jajka, pomidory, cebulę, tuńczyka, oliwki i anchois. Dokładnie wymieszać. Półmisek wyłożyć liścmi sałaty i umieścić na nim wszystkie składniki sałatki.

Kokosowe krewetki
Autor: ziutka | Kategorie: owoce morza 
Tagi: przepis   kokos   krewetki   owoce morza  
14 czerwca 2008, 12:50

kokosowe krewetki

 

Składniki:

* 1 kostka - rosół z kury z pietruszką i lubczykiem

* 1 puszka mleczka kokosowego

* 40 dkg dużych krewetek

* 10 dkg pieczarek

* 1 pomidor

* seler naciowy

* 1/4 cytryny

* 3 ząbki czosnku

* łyżka oleju

* łyżeczka tabasco

* szczypta curry oraz imbiru

* świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekany czosnek i pokrojone krewetki, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i selera naciowego. Dusić około 5 minut.

2. Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę (bez skórki), kostkę bulionową, mleczko kokosowe i duś kilka minut.

3. Dopraw tabasco, pieprzem, curry, imbirem i cytryną.

4. Można podawać z ugotowanym ryżem.

 

Pieczeń śródziemnomorska (faszerowana...
Autor: ziutka | Kategorie: dania mięsne 
Tagi: przepis   ser   mięso   farsz   wieprzowina   wołowina   pieczarki  
14 czerwca 2008, 02:12

Czas pzygotowania: 1,5 godziny

 

Składniki:

* 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

* 1 cebula

* 100 g pieczarek

* 2 łyżki masła

* 1/2 czerwonej papryki

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 2 jajka

* 1 bułka

* 130 g sera feta

* 20 oliwek bez pestek

* 2-3 łyżki oleju

* 1 łyżeczka soli

* przyprawy: czosnek granulowany, tymianek

 

Przygotowanie:

1. Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć.

2. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać.

3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej olejem podłużnej formy i piec około 1 godz. w temperaturze 200 st. C.